SYLABUS
UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE
Szkoła Zdrowia Publicznego
Sylabus przedmiotu – część A
53S1-PCD Podstawy chorób dietozależnych ECTS: 3.0
CYKL: 2024Z
TREŚCI MERYTORYCZNE
WYKŁAD
1. Cukrzyca 2. Otyłość 3. Zespół metaboliczny. 4. Zaburzenia lipidowe 5. Choroby układu pokarmowego a. Choroby wątroby. b. Choroby trzustki. c. Choroby przewodu pokarmowego. 6. Choroby układu sercowo-naczyniowego 7. Dna moczanowa 8. Osteoporoza 9. Niedożywienie
ĆWICZENIA
- Pacjent z cukrzycą 2. Pacjent z otyłością i zespołem metabolicznym. 3. Pacjent z chorobami przewodu pokarmowego. 4. Pacjent z chorobą układu sercowo-naczyniowego. 5. Pacjent z osteoporozą.
CEL KSZTAŁCENIA
Przekazanie wiedzy dotyczącej objawów, metod diagnostycznych oraz leczniczych podstawowych jednostek chorobowych dietozależnych. Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu lekarskiego, elementów badania przedmiotowego oraz interpretacji wyników podstawowych badań dodatkowych.
OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH
Symbole efektów dyscyplinowych:
M/NZP_P6S_WK1++, M/NZP_P6S_KR2+, MP_P6S_WG1+, M/NMP_P6S_KR2+, M/NZP_P6S_UO+, M/NMP_P6S_UK+, M/NMP_P6S_KK2+, M/NMP_P6S_WG2+, M/NMP_P6S_KK1+, M/NMP_P6S_UW2+++, M/NMP_P6S_KR1++, M/NZP_P6S_WK3+++
Symbole efektów kierunkowych:
KP6_KK3+, KP6_WK11+, KP6_WK3+, KP6_WK19+, KP6_WK10+, KP6_WG1+, KP6_UW7+, KP6_WK9+, KP6_UO4+, KP6_UW2+, KP6_UK1+, KP6_KK1+, KP6_KR2+, KP6_KR1+, KP6_UW10+, KP6_WK1+, KP6_WK14+, KP6_WG7+, KP6_UW13+, KP6_UW9+, KP6_UW8+, KP6_KR3+
EFEKTY UCZENIA SIĘ:
Wiedza:
W1 –definiuje podstawowe terminy z zakresu chorób dietozależnych W2 –wymienia i definiuje choroby dietozależne
W3 –wyjaśnia wpływ chorób na stan odżywienia człowieka oraz wpływ patologii stanu odżywienia na przebieg chorób
W4 –definiuje, podaje przyczyny, opisuje objawy, podaje wyniki badań dodatkowych oraz zasady leczenia jednostek chorobowych dietozależnych
Umiejętności:
U1 –przeprowadza wywiad lekarski
U2 –przeprowadza badanie przedmiotowe na poziomie podstawowym (ze szczególnym uwzględnieniem badania antropometrycznego)
U3 –ocenia stan odżywienia pacjenta
U4 –rozpoznaje jednostki chorobowe dietozależne na podstawie wywiadu, elementów badania przedmiotowego oraz wyników podstawowych badań dodatkowych
U5 –proponuje leczenie żywieniowe
Kompetencje społeczne:
K1 –zachowuje otwartość na potrzeby pacjenta, szczególnie pacjenta "trudnego" K2 –wykazuje odpowiedzialność za zdrowie
K3 –ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie
FORMY I METODY DYDAKTYCZNE:
Wykład(W1, W2, W3, W4, K3):Wykład(K3, W1, W2, W3, W4) : charakter informacyjno- dyskusyjny, z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia(W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, U4, U5, K1, K2, K3):Ćwiczenia(K1, K2, K3, U1, U2,
U3, U4, U5, W1, W2, W3, W4) : informacyjny z prezentacją multimedialną
FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:
Ćwiczenia: Sprawdzian pisemny - Sprawdzian pisemny - testowe zaliczenie na ocenę z pytaniami zamkniętymi(K1, K2, K3, U1, U2, U3, U4, U5, W1, W2, W3, W4) (W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, U4, U5, K1, K2, K3);
Wykład: Sprawdzian pisemny - Sprawdzian pisemny - testowe zaliczenie na ocenę z pytaniami zamkniętymi(K1, K2, K3, U1, U2, U3, U4, U5, W1, W2, W3, W4) (W1, W2, W3, W4, K3);
LITERATURA PODSTAWOWA:
- Szczeklik A, Gajewski P., tytuł: Interna Szczeklika 2021, wyd. Medycyna Praktyczna, rok 2021
- Jarosza M, Rychlik E, Stoś K, Charzewskiej J i in., tytuł: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie., wyd. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, rok 2020
- Sieradzki J, Czupryniak L, Małecki M. T., tytuł: Cukrzyca tom 1-2. , wyd. Via Medica, rok 2020
- Małgorzewicz S., tytuł: Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia., wyd. Czelej, rok 2020
- Jurkowska G, Łagoda K., tytuł: Pielęgniarstwo internistyczne, wyd. PZWL, rok 2021
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:
- Czupryniak L., tytuł: Diabetologia – kompendium., wyd. Termedia Wydawnictwo Medyczne, rok 12014
- Mamcarz A., tytuł: Zespół metaboliczny., wyd. Medical Education, rok 2010
- Bujko J., tytuł: Podstawy dietetyki., wyd. SGGW, rok 2008
- Tatoń J, Czech A, Bernas M., tytuł: Poradnik dietetyczny dla osób z cukrzycą., wyd. Polfa Tarchomin S.A., rok 2007
53S1-PCD ECTS: 3.0 CYKL: 2024Z
Szczegółowy opis przyznanej punktacji ECTS – część B
Podstawy chorób dietozależnych
Na przyznaną liczbę punktów ECTS składają się:
- Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:
- udział w: Wykład 30.0 h
- udział w: Ćwiczenia 20.0 h
- konsultacje 2.0 h
OGÓŁEM: 52.0h
- Samodzielna praca studenta:
Samodzielna praca studenta dotycząca przeglądu najnowszych źródeł literatury dotyczącej objawów, metod diagnostycznych oraz leczniczych podstawowych jednostek chorobowych dietozależnych.
23.00 h
OGÓŁEM: 23.0h
godziny kontaktowe + samodzielna praca studenta OGÓŁEM: 75.0h
1 punkt ECTS = 25-30 h pracy przeciętnego studenta, liczba punktów ECTS= 75.0 h : 25.0h/ECTS = 3.00 ECTS
Średnio: 3.0 ECTS
-
|
w tym liczba punktów ECTS za godziny kontaktowe z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego 2.08 punktów
-
|
w tym liczba punktów ECTS za godziny realizowane w formie samodzielnej pracy studenta 0.92 punktów