SYLABUS

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

 

Sylabus przedmiotu – część A

53S1-PCD                                                                 Podstawy chorób dietozależnych ECTS: 3.0

CYKL: 2024Z

 

TREŚCI MERYTORYCZNE

 

WYKŁAD

1. Cukrzyca 2. Otyłość 3. Zespół metaboliczny. 4. Zaburzenia lipidowe 5. Choroby układu pokarmowego a. Choroby wątroby. b. Choroby trzustki. c. Choroby przewodu pokarmowego. 6. Choroby układu sercowo-naczyniowego 7. Dna moczanowa 8. Osteoporoza 9. Niedożywienie

 

ĆWICZENIA

  1. Pacjent z cukrzycą 2. Pacjent z otyłością i zespołem metabolicznym. 3. Pacjent z chorobami przewodu pokarmowego. 4. Pacjent z chorobą układu sercowo-naczyniowego. 5. Pacjent z osteoporozą.

 

 

CEL KSZTAŁCENIA

Przekazanie wiedzy dotyczącej objawów, metod diagnostycznych oraz leczniczych podstawowych jednostek chorobowych dietozależnych. Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu lekarskiego, elementów badania przedmiotowego oraz interpretacji wyników podstawowych badań dodatkowych.

 

OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH

 

 

 

Symbole efektów dyscyplinowych:


M/NZP_P6S_WK1++, M/NZP_P6S_KR2+, MP_P6S_WG1+, M/NMP_P6S_KR2+, M/NZP_P6S_UO+, M/NMP_P6S_UK+, M/NMP_P6S_KK2+, M/NMP_P6S_WG2+, M/NMP_P6S_KK1+, M/NMP_P6S_UW2+++, M/NMP_P6S_KR1++, M/NZP_P6S_WK3+++

 

 

 

 

 

Symbole efektów kierunkowych:


KP6_KK3+, KP6_WK11+, KP6_WK3+, KP6_WK19+, KP6_WK10+, KP6_WG1+, KP6_UW7+, KP6_WK9+, KP6_UO4+, KP6_UW2+, KP6_UK1+, KP6_KK1+, KP6_KR2+, KP6_KR1+, KP6_UW10+, KP6_WK1+, KP6_WK14+, KP6_WG7+, KP6_UW13+, KP6_UW9+, KP6_UW8+, KP6_KR3+

 

 

 

EFEKTY UCZENIA SIĘ:

Wiedza:

W1 –definiuje podstawowe terminy z zakresu chorób dietozależnych W2 –wymienia i definiuje choroby dietozależne

W3 –wyjaśnia wpływ chorób na stan odżywienia człowieka oraz wpływ patologii stanu odżywienia na przebieg chorób

W4 –definiuje, podaje przyczyny, opisuje objawy, podaje wyniki badań dodatkowych oraz zasady leczenia jednostek chorobowych dietozależnych

Umiejętności:

U1 –przeprowadza wywiad lekarski

 

U2 –przeprowadza badanie przedmiotowe na poziomie podstawowym (ze szczególnym uwzględnieniem badania antropometrycznego)

U3 –ocenia stan odżywienia pacjenta

U4 –rozpoznaje jednostki chorobowe dietozależne na podstawie wywiadu, elementów badania przedmiotowego oraz wyników podstawowych badań dodatkowych

U5 –proponuje leczenie żywieniowe

Kompetencje społeczne:

K1 –zachowuje otwartość na potrzeby pacjenta, szczególnie pacjenta "trudnego" K2 –wykazuje odpowiedzialność za zdrowie

K3 –ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie

 

FORMY I METODY DYDAKTYCZNE:

Wykład(W1, W2, W3, W4, K3):Wykład(K3, W1, W2, W3, W4) : charakter informacyjno- dyskusyjny, z prezentacją multimedialną

Ćwiczenia(W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, U4, U5, K1, K2, K3):Ćwiczenia(K1, K2, K3, U1, U2,

U3, U4, U5, W1, W2, W3, W4) : informacyjny z prezentacją multimedialną

 

FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:

Ćwiczenia: Sprawdzian pisemny - Sprawdzian pisemny - testowe zaliczenie na ocenę z pytaniami zamkniętymi(K1, K2, K3, U1, U2, U3, U4, U5, W1, W2, W3, W4) (W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, U4, U5, K1, K2, K3);

Wykład: Sprawdzian pisemny - Sprawdzian pisemny - testowe zaliczenie na ocenę z pytaniami zamkniętymi(K1, K2, K3, U1, U2, U3, U4, U5, W1, W2, W3, W4) (W1, W2, W3, W4, K3);

 

 

LITERATURA PODSTAWOWA:

  1. Szczeklik A, Gajewski P., tytuł: Interna Szczeklika 2021, wyd. Medycyna Praktyczna, rok 2021
  2. Jarosza M, Rychlik E, Stoś K, Charzewskiej J i in., tytuł: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie., wyd. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, rok 2020
    1. Sieradzki J, Czupryniak L, Małecki M. T., tytuł: Cukrzyca tom 1-2. , wyd. Via Medica, rok 2020
    2. Małgorzewicz S., tytuł: Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia., wyd. Czelej, rok 2020
      1. Jurkowska G, Łagoda K., tytuł: Pielęgniarstwo internistyczne, wyd. PZWL, rok 2021

 

 

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

  1. Czupryniak L., tytuł: Diabetologia – kompendium., wyd. Termedia Wydawnictwo Medyczne, rok 12014
    1. Mamcarz A., tytuł: Zespół metaboliczny., wyd. Medical Education, rok 2010
    2. Bujko J., tytuł: Podstawy dietetyki., wyd. SGGW, rok 2008
    3. Tatoń J, Czech A, Bernas M., tytuł: Poradnik dietetyczny dla osób z cukrzycą., wyd. Polfa Tarchomin S.A., rok 2007

 

 

53S1-PCD ECTS: 3.0 CYKL: 2024Z


Szczegółowy opis przyznanej punktacji ECTS – część B

 

Podstawy chorób dietozależnych

 

 

Na przyznaną liczbę punktów ECTS składają się:

  1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:

-  udział w: Wykład 30.0 h

-  udział w: Ćwiczenia 20.0 h

-  konsultacje 2.0 h

OGÓŁEM: 52.0h

 

 

 

 

  1. Samodzielna praca studenta:

 

 

Samodzielna praca studenta dotycząca przeglądu najnowszych źródeł literatury dotyczącej objawów, metod diagnostycznych oraz leczniczych podstawowych jednostek chorobowych dietozależnych.


23.00 h

 

 

 

 

 

 

OGÓŁEM: 23.0h

 

 

godziny kontaktowe + samodzielna praca studenta                                                                                                     OGÓŁEM: 75.0h

 

 

 

 

 

 

1 punkt ECTS = 25-30 h pracy przeciętnego studenta, liczba punktów ECTS= 75.0 h : 25.0h/ECTS = 3.00 ECTS

Średnio: 3.0 ECTS

ECTS

 

w tym liczba punktów ECTS za godziny kontaktowe z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego      2.08 punktów

 

ECTS

 

w tym liczba punktów ECTS za godziny realizowane w formie samodzielnej pracy studenta                                    0.92 punktów