SYLABUS

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

Sylabus przedmiotu – część A

53S2P-EwZO

Endokrynologia w zaburzeniach odżywiania

ECTS: 3.00

 

CYKL:  2023Z

 

 

TREŚCI MERYTORYCZNE

 

WYKŁAD

1. Podstawy endokrynologii.  2. Dokrewne mechanizmy regulacyjne w żywieniu człowieka.  3. Podstawy diabetologii (typy cukrzycy, charakterystyka objawów,  obraz kliniczny i różnicowanie, leczenie, powikłania). 4. Ogólne zasady leczenia żywieniowego w różnych typach cukrzycy.

 

SEMINARIUM

1. Choroby metaboliczne kości. 2. Otyłość. 3. Zaburzenia żywienia (anoreksja, bulimia, otyłość, zespół metaboliczny).

 

ĆWICZENIA

1. Zasady odżywiania w chorobach podwzgórza i przysadki - guzy hormonalnie czynne/ nieczynne, - niedoczynność przysadki - obraz kliniczny, rozpoznawanie. 2. Zasady odżywiania w chorobach tarczycy. 3. Zasady odżywiania w chorobach nadczynności i niedoczynności nadnerczy. 4. Leczenie żywieniowe w cukrzycy. 5. Wpływ leczenia żywieniowego na rozwój ostrych i przewlekłych powikłań cukrzycy. 6. Ocena wyrównania metabolicznego pacjenta z cukrzycą, dietoterapia oraz wpływ na wyrównanie cukrzycy.

 

 

CEL KSZTAŁCENIA

Przekazanie wiedzy dotyczącej podstawowych zagadnień z endokrynologii, chorób metabolicznych ze szczególnym wyróżnieniem cukrzycy. Nabycie umiejętności przeprowadzenia wywiadu, oceniającego stan odżywiania pacjenta, interpretacji wyników oraz wdrożenie leczenia żywieniowego. Zastosowanie nabytej wiedzy w praktyce zawodowej. Treści merytoryczne: podstawy endokrynologii. Dokrewne mechanizmy regulacyjne w żywieniu człowieka.   Podstawy   diabetologii   (typy   cukrzycy,   charakterystyka   objawów,   obraz   kliniczny i różnicowanie, leczenie, powikłania). Ogólne zasady leczenia żywieniowego w różnych typach cukrzycy.

 

OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH

 

Symbole efektów dyscyplinowych:

M/NZP_P7S_UW+++, M/NMP_P7S_KK+++, M/NMP_P7S_UW+++, M/NZP_P7S_WG+++, M/NZP_P7S_UO+, M/NMP_P7S_WG+++, M/NZP_P7S_KR+++, M/NMP_P7S_UO+

Symbole efektów kierunkowych:

KP7_UW4++, KP7_WG2++, KP7_UW1+++, KP7_KR2+++, KP7_UO1+, KP7_WG5+, KP7_KK1++, KP7_KK2+, KP7_KR1+++, KP7_WG3+++, KP7_UW2+, KP7_WG4+++, KP7_WG1+, KP7_UW3+

 

EFEKTY UCZENIA SIĘ:

Wiedza:

W1 –  zna podstawowe terminy z zakresu endokrynologii; wymienia i definiuje najczęstsze zaburzenia odżywiania w chorobach endokrynnych

W2 –  rozumie wpływ chorób o podłożu endokrynnym na stan odżywienia człowieka oraz wpływ patologii stanu odżywiania na przebieg choroby; 

W3 –  zna   i   rozumie   przyczyny,   objawy,   zasady   diagnozowania   i   postępowania terapeutycznego w odniesieniu do najczęstszych chorób wewnętrznych występujących u osób   dorosłych   oraz   ich   powikłań:   chorób   układu   wydzielania   wewnętrznego,   w   tym chorób podwzgórza  i przysadki, tarczycy, przytarczyc, kory i rdzenia nadnerczy, chorób jajników jąder, guzów neuroendokrynnych, zespołów wielogruczołowych, różnych typów cukrzycy i zespołu metabolicznego: hipoglikemii, otyłości, dyslipidemii

W4 –  zna podstawy teoretyczne i praktyczne diagnostyki laboratoryjnej; zna i rozumie  możliwości  i ograniczenia badań laboratoryjnych w stanach ostrych chorób endokrynnych i cukrzycy

Umiejętności:

U1 –  potrafi oceniać stan odżywienia pacjenta

U2 –  potrafi rozpoznawać jednostki chorobowe na podstawie wywiadu, elementów badania przedmiotowego oraz wyników podstawowych badań dodatkowych i hormonalnych

U3 –  potrafi ustalać programy żywieniowe w określonych jednostkach chorobowych;

Kompetencje społeczne:

K1 –  jest gotów do zachowania otwartości na potrzeby pacjenta, szczególnie pacjenta "trudnego"

K2 –  jest gotów do kierowania się dobrem pacjenta; wykazywania odpowiedzialności za zdrowie; nawiązania   i   utrzymania   głębokiego,   pełnego   szacunku kontaktu   z  pacjentem,  a  także   okazywania zrozumienia  dla   różnic   światopoglądowych   i kulturowych

K3 –  jest gotów do dostrzegania   i   rozpoznawania   własnych   ograniczeń   oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych; ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie

 

FORMY I METODY DYDAKTYCZNE:

Wykład(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;):Informacyjny z prezentacją multimedialną.

Seminarium(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;):Charakter informacyjno - dyskusyjny, z prezentacją multimedialną.

Ćwiczenia(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;):Ćwiczenia praktyczne - ćwiczenia z pacjentem w klinikach (oddziałach) endokrynologii i diabetologii oraz w poradniach specjalistycznych endokrynologicznych i diabetologicznych.

 

FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:

Wykład (Raport) - Obecność na wykładach. - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K1, K2, K3

Seminarium (Test kompetencyjny) - Test jednokrotnego wyboru ( zaliczenie z treści seminaryjnych). - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K3

Ćwiczenia (Test kompetencyjny) - Test jednokrotnego wyboru ( zaliczenie semestralne). - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K3

 

LITERATURA PODSTAWOWA:

1. Zgliczyński W., Wielka Interna Endokrynologia Część 1, Wyd. Medical Tribune, R. 2021

2. Szczeklik A., Gajewski P., INTERNA SZCZEKLIKA 2021, Wyd. Medycyna Praktyczna, R. 2021

 

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1. Sieradzki J., CUKRZYCA TOM 1, Tom 1, Wyd. Via Medica, R. 2019

2. Sieradzki J., CUKRZYCA TOM 2, Tom 2, Wyd. Via Medica, R. 2020

3. Cypryk K., Wender-Ożegowska E., Cukrzyca i ciąża, Wyd. Medycyna Praktyczna, R. 2021

4. Szostak-Wygierek D., Cichocka A, Żywienie kobiet w ciąży, Wyd. Lekarskie PZWL, R. 2018

 

 

Akty prawne określające efekty uczenia się:

150/2022

Dyscypliny: nauki o zdrowiu

Status przedmiotu: Fakultatywny

Grupa przedmiotów:B - przedmioty kierunkowe

Kod: ISCED 0918

Kierunek studiów: Dietetyka

Zakres kształcenia:

Profil kształcenia: Praktyczny

Forma studiów: Stacjonarne

Poziom studiów: Drugiego stopnia

Rok/semestr: 2/3

 

 

Rodzaj zajęć: Wykład, Seminarium, Ćwiczenia

Liczba godzin w semestrze: Wykład: 15.00, Seminarium: 10.00, Ćwiczenia: 15.00

Język wykładowy:angielski

Przedmioty wprowadzające: anatomia człowieka, fizjologia człowieka

Wymagania wstępne:znajomość podstaw anatomii i fizjologii człowieka

 

Nazwa jednostki org. realizującej przedmiot: Katedra Chorób Wewnętrznych

Osoba odpowiedzialna za realizację

przedmiotu: prof. dr hab. n. med. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz

e-mail: elzbieta.bandurska@uwm.edu.pl

 

Uwagi dodatkowe: -

 

 

 

 

 

 

Szczegółowy opis przyznanej punktacji ECTS – część B

53S2P-EwZO

ECTS: 3.00

CYKL:  2023Z

Endokrynologia w zaburzeniach odżywiania

 

 

Na przyznaną liczbę punktów ECTS składają się:

1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:

- udział w: Wykład

15.0 h

- udział w: Seminarium

10.0 h

- udział w: Ćwiczenia

15.0 h

- konsultacje

3.0 h

OGÓŁEM: 43.0 h

 

 

2. Samodzielna praca studenta:

Samodzielna praca studenta dotycząca przeglądu i analizy najnowszych źródeł literatury związanej z przedmiotem.

32.00 h

 

 

 

OGÓŁEM:  32.0 h

godziny kontaktowe + samodzielna praca studenta     OGÓŁEM:  75.0 h

 

 

 

1 punkt ECTS = 25-30 h pracy przeciętnego studenta,

liczba punktów ECTS= 75.0 h : 25.0 h/ECTS = 3.00  ECTS

Średnio: 3.0 ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny kontaktowe z bezpośrednim udziałem nauczyciela  akademickiego

1.72 punktów ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny realizowane w formie samodzielnej pracy studenta

1.28 punktów ECTS