TREŚCI MERYTORYCZNE WYKŁAD 1. Podstawy endokrynologii. 2. Dokrewne mechanizmy regulacyjne w żywieniu człowieka. 3. Podstawy diabetologii (typy cukrzycy, charakterystyka objawów, obraz kliniczny i różnicowanie, leczenie, powikłania). 4. Ogólne zasady leczenia żywieniowego w różnych typach cukrzycy. SEMINARIUM 1. Choroby metaboliczne kości. 2. Otyłość. 3. Zaburzenia żywienia (anoreksja, bulimia, otyłość, zespół metaboliczny). ĆWICZENIA 1. Zasady odżywiania w chorobach podwzgórza i przysadki - guzy hormonalnie czynne/ nieczynne, - niedoczynność przysadki - obraz kliniczny, rozpoznawanie. 2. Zasady odżywiania w chorobach tarczycy. 3. Zasady odżywiania w chorobach nadczynności i niedoczynności nadnerczy. 4. Leczenie żywieniowe w cukrzycy. 5. Wpływ leczenia żywieniowego na rozwój ostrych i przewlekłych powikłań cukrzycy. 6. Ocena wyrównania metabolicznego pacjenta z cukrzycą, dietoterapia oraz wpływ na wyrównanie cukrzycy. CEL KSZTAŁCENIA Przekazanie wiedzy dotyczącej podstawowych zagadnień z endokrynologii, chorób metabolicznych ze szczególnym wyróżnieniem cukrzycy. Nabycie umiejętności przeprowadzenia wywiadu, oceniającego stan odżywiania pacjenta, interpretacji wyników oraz wdrożenie leczenia żywieniowego. Zastosowanie nabytej wiedzy w praktyce zawodowej. Treści merytoryczne: podstawy endokrynologii. Dokrewne mechanizmy regulacyjne w żywieniu człowieka. Podstawy diabetologii (typy cukrzycy, charakterystyka objawów, obraz kliniczny i różnicowanie, leczenie, powikłania). Ogólne zasady leczenia żywieniowego w różnych typach cukrzycy. OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH Symbole efektów dyscyplinowych: | M/NZP_P7S_UW+++, M/NMP_P7S_KK+++, M/NMP_P7S_UW+++, M/NZP_P7S_WG+++, M/NZP_P7S_UO+, M/NMP_P7S_WG+++, M/NZP_P7S_KR+++, M/NMP_P7S_UO+ | Symbole efektów kierunkowych: | KP7_UW4++, KP7_WG2++, KP7_UW1+++, KP7_KR2+++, KP7_UO1+, KP7_WG5+, KP7_KK1++, KP7_KK2+, KP7_KR1+++, KP7_WG3+++, KP7_UW2+, KP7_WG4+++, KP7_WG1+, KP7_UW3+ |
EFEKTY UCZENIA SIĘ: Wiedza: W1 – zna podstawowe terminy z zakresu endokrynologii; wymienia i definiuje najczęstsze zaburzenia odżywiania w chorobach endokrynnych | W2 – rozumie wpływ chorób o podłożu endokrynnym na stan odżywienia człowieka oraz wpływ patologii stanu odżywiania na przebieg choroby; | W3 – zna i rozumie przyczyny, objawy, zasady diagnozowania i postępowania terapeutycznego w odniesieniu do najczęstszych chorób wewnętrznych występujących u osób dorosłych oraz ich powikłań: chorób układu wydzielania wewnętrznego, w tym chorób podwzgórza i przysadki, tarczycy, przytarczyc, kory i rdzenia nadnerczy, chorób jajników jąder, guzów neuroendokrynnych, zespołów wielogruczołowych, różnych typów cukrzycy i zespołu metabolicznego: hipoglikemii, otyłości, dyslipidemii | W4 – zna podstawy teoretyczne i praktyczne diagnostyki laboratoryjnej; zna i rozumie możliwości i ograniczenia badań laboratoryjnych w stanach ostrych chorób endokrynnych i cukrzycy |
Umiejętności: U1 – potrafi oceniać stan odżywienia pacjenta | U2 – potrafi rozpoznawać jednostki chorobowe na podstawie wywiadu, elementów badania przedmiotowego oraz wyników podstawowych badań dodatkowych i hormonalnych | U3 – potrafi ustalać programy żywieniowe w określonych jednostkach chorobowych; |
Kompetencje społeczne: K1 – jest gotów do zachowania otwartości na potrzeby pacjenta, szczególnie pacjenta "trudnego" | K2 – jest gotów do kierowania się dobrem pacjenta; wykazywania odpowiedzialności za zdrowie; nawiązania i utrzymania głębokiego, pełnego szacunku kontaktu z pacjentem, a także okazywania zrozumienia dla różnic światopoglądowych i kulturowych | K3 – jest gotów do dostrzegania i rozpoznawania własnych ograniczeń oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych; ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie |
FORMY I METODY DYDAKTYCZNE: Wykład(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;):Informacyjny z prezentacją multimedialną. | Seminarium(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;):Charakter informacyjno - dyskusyjny, z prezentacją multimedialną. | Ćwiczenia(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;):Ćwiczenia praktyczne - ćwiczenia z pacjentem w klinikach (oddziałach) endokrynologii i diabetologii oraz w poradniach specjalistycznych endokrynologicznych i diabetologicznych. |
FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ: Wykład (Raport) - Obecność na wykładach. - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K1, K2, K3 | Seminarium (Test kompetencyjny) - Test jednokrotnego wyboru ( zaliczenie z treści seminaryjnych). - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K3 | Ćwiczenia (Test kompetencyjny) - Test jednokrotnego wyboru ( zaliczenie semestralne). - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K3 |
LITERATURA PODSTAWOWA: 1. Zgliczyński W., Wielka Interna Endokrynologia Część 1, Wyd. Medical Tribune, R. 2021 | 2. Szczeklik A., Gajewski P., INTERNA SZCZEKLIKA 2021, Wyd. Medycyna Praktyczna, R. 2021 |
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1. Sieradzki J., CUKRZYCA TOM 1, Tom 1, Wyd. Via Medica, R. 2019 | 2. Sieradzki J., CUKRZYCA TOM 2, Tom 2, Wyd. Via Medica, R. 2020 | 3. Cypryk K., Wender-Ożegowska E., Cukrzyca i ciąża, Wyd. Medycyna Praktyczna, R. 2021 | 4. Szostak-Wygierek D., Cichocka A, Żywienie kobiet w ciąży, Wyd. Lekarskie PZWL, R. 2018 |
| Akty prawne określające efekty uczenia się: 150/2022 Dyscypliny: nauki o zdrowiu Status przedmiotu: Fakultatywny Grupa przedmiotów:B - przedmioty kierunkowe Kod: ISCED 0918 Kierunek studiów: Dietetyka Zakres kształcenia: Profil kształcenia: Praktyczny Forma studiów: Stacjonarne Poziom studiów: Drugiego stopnia Rok/semestr: 2/3 |
Rodzaj zajęć: Wykład, Seminarium, Ćwiczenia Liczba godzin w semestrze: Wykład: 15.00, Seminarium: 10.00, Ćwiczenia: 15.00 Język wykładowy:angielski Przedmioty wprowadzające: anatomia człowieka, fizjologia człowieka Wymagania wstępne:znajomość podstaw anatomii i fizjologii człowieka |
Nazwa jednostki org. realizującej przedmiot: Katedra Chorób Wewnętrznych Osoba odpowiedzialna za realizację przedmiotu: prof. dr hab. n. med. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz e-mail: elzbieta.bandurska@uwm.edu.pl |
|