HARMONOGRAMY I TEMATYKA

Endokrynologia w zaburzeniach odżywiania

II rok MGR kierunek Dietetyka semestr zimowy

 

 

WYKŁAD

1. Podstawy endokrynologii.

2. Dokrewne mechanizmy regulacyjne w żywieniu człowieka.

3. Podstawy diabetologii (typy cukrzycy, charakterystyka objawów, obraz kliniczny i różnicowanie, leczenie, powikłania).

4. Ogólne zasady leczenia żywieniowego w różnych typach

cukrzycy.

SEMINARIUM

1. Choroby metaboliczne kości.

2. Otyłość.

3. Zaburzenia żywienia

(anoreksja, bulimia, otyłość, zespół metaboliczny).

ĆWICZENIA

1. Zasady odżywiania w chorobach podwzgórza i przysadki - guzy

hormonalnie czynne/ nieczynne, - niedoczynność przysadki – obraz kliniczny, rozpoznawanie.

2. Zasady odżywiania w chorobach tarczycy.

3. Zasady odżywiania w chorobach nadczynności i niedoczynności nadnerczy.

4. Leczenie żywieniowe w cukrzycy.

5. Wpływ leczenia

żywieniowego na rozwój ostrych i przewlekłych powikłań cukrzycy.

6. Ocena wyrównania metabolicznego pacjenta z cukrzycą, dietoterapia oraz wpływ na wyrównanie cukrzycy.