SYLABUS

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

 Sylabus przedmiotu – część A

53SX-ZKCH

Żywienie krytycznie chorych

2025L

Nutrition of critically ill patients

ECTS: 4.00

 

 

TREŚCI MERYTORYCZNE:

 

Ćwiczenia

Ocena stanu odżywienia i badań laboratoryjnych u krytycznie chorych. Żywienie – skład diety. Sposoby doboru drogi żywienia. Wyliczanie zapotrzebowania na substancje odżywcze i obliczanie proporcji podstawowych składników żywieniowych. Żywienie – sposoby podawania. Żywienie droga naturalną – rodzaje. Żywienie pozajelitowe. Żywienie pozajelitowe u chorych na cukrzycę. Obliczanie zapotrzebowania na tłuszcze u krytycznie chorych. Obliczanie zapotrzebowania na aminokwasy u krytycznie chorych. Obliczanie zapotrzebowania na białka u
krytycznie chorych. Ocena zaburzeń metabolicznych u chorych z urazami wielonarządowymi. Ocena zaburzeń metabolicznych u chorych z posocznicą. Ocena zaburzeń metabolicznych u chorych z nowotworami. Zapotrzebowanie wodno-elektrolitowe - metody obliczania bilansu płynowego - zapotrzebowanie na makro i mikroelementy - pojęcie izotonii - przewodnienie i odwodnienie hypo- normo- i hypertoniczne - wpływ IHD i CRRT na leczenie żywieniowe. Żywienie chorych nieprzytomnych - ograniczenia leczenia żywieniowego u chorych z zaburzeniami
świadomości - powikłania leczenia żywieniowego związana z zaburzeniami świadomości - ocena odruchów połykowych i obronnych u chorych z zaburzeniami. Żywienie chorych z przeszkodami w przewodzie pokarmowym- - jednostki chorobowe powodujące konieczność wyłonienia stomii - problemy pielęgnacyjne pacjenta ze stomią - zaburzenia przyswajania pokarmów u pacjentów ze stomią - odmienności w mieszaninach odżywczych związane ze stomią. Obliczanie zapotrzebowania na węglowodany i tłuszcze u krytycznie chorych - metabolizm węglowodanów u
pacjentów krytycznie chorych - metody utrzymywania poziomu glukozy w zakresie pożądanym - zakresy poziomów glikemii zalecane u krytycznie chorych - protokoły ścisłej kontroli glikemii - metabolizm tłuszczów u krytycznie chorych - ustalanie zapotrzebowania na tłuszcze u krytycznie. Chorych - ocena przyswajania tłuszczów w trakcie leczenia żywieniowego - konsekwencje nadmiernej alimentacji tłuszczów. Seminaria: Ocena stanu odżywienia i badań laboratoryjnych u krytycznie chorych. Żywienie – skład diety. Sposoby doboru drogi żywienia. Wyliczanie zapotrzebowania na substancje odżywcze i obliczanie proporcji podstawowych składników żywieniowych. Żywienie – sposoby podawania. Żywienie droga naturalną – rodzaje. Żywienie pozajelitowe. Żywienie pozajelitowe u chorych na cukrzycę. Obliczanie zapotrzebowania na tłuszcze u krytycznie chorych. Obliczanie zapotrzebowania na aminokwasy u krytycznie chorych. Obliczanie zapotrzebowania na białka u krytycznie chorych. Ocena zaburzeń metabolicznych u chorych z urazami wielonarządowymi. Ocena zaburzeń metabolicznych u chorych z
posocznicą. Ocena zaburzeń metabolicznych u chorych z nowotworami.Żywienie dojelitowe - drogi podania, preparaty, osprzęt do podaży dojelitowych mieszanin odżywczych.Żywienie pozajelitowe – dostęp centralny i obwodowy, dostęp do długotrwałego żywienia pozajelitowego, preparaty, osprzęt do podaży pozajelitowych mieszanin odżywczych.

 

Wykład

Hormonalne regulatory metabolizmu. Ogólne zasady leczenia chorych w stanach krytycznych. Niedożywienie – definicja, rodzaje. Postacie niedożywienia, konsekwencje. Anoreksja nerwowa jako odrębny problem medyczny. Ocena zapotrzebowania kalorycznego w stanach krytycznych. Zapotrzebowanie wodno-elektrolitowe. Techniki leczenia żywieniowego. Żywienie chorych nieprzytomnych, chorych z przeszkodami w przewodzie pokarmowym – zaburzeniami motoryki, z przeszkodami mechanicznymi, z chorobami zapalnymi jelit i ze stomią. Ostre choroby zapalne przewodu pokarmowego. Otyłość olbrzymia – patogeneza, leczenie żywieniowe i leczenie bariatryczne. Leczenie żywieniowe po operacjach bariatrycznych. Leczenie dietetyczne chorych na zawał serca i po zabiegach stendowania. Leczenie dietetyczne chorych z udarami mózgu, z urazami wielonarządowymi, po przeszczepach narządów i po zabiegach resuscytacyjnych. Specyfika diagnostyczno-terapeutyczna krytycznie chorych. Leczenie żywieniowe jako element całościowego postępowania terapeutycznego w oddziale intensywnej terapii. Odpowiedź neurohormonalna organizmu na uraz i sepsę. Metody oceny niedożywienia i efektywności terapii żywieniowej u krytycznie chorych. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.

 

 

 

CEL KSZTAŁCENIA:

Przekazanie wiedzy dotyczącej żywienia krytycznie chorych po uprzedniej ocenie stanu ich odżywienia.

 

 

OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH:

 

Symbole efektów dyscyplinowych:

M/NZP_P6S_KK++, M/NZP_P6S_KO+++, M/NZP_P6S_KR++, M/NMP_P6S_UW+++, M/NZP_P6S_UW+++, M/NZP_P6S_UK++++, M/NMP_P6S_UK++++, M/NMP_P6S_UO++, M/NZP_P6S_UO++, M/NZP_P6S_UU+, M/NZP_P6S_WG+++, M/NMP_P6S_WG+++

 

Symbole efektów kierunkowych:

KP6_KK1+, KP6_KK2+, KP6_KO1+, KP6_KO2+, KP6_KO3+, KP6_KR1+, KP6_KR2+, KP6_UW1+, KP6_UW2+, KP6_UW3+, KP6_UK1+, KP6_UK2+, KP6_UK3+, KP6_UK4+, KP6_UO1+, KP6_UO2+, KP6_UU1+, KP6_WG10+, KP6_WG13+, KP6_WG15+

 

EFEKTY UCZENIA SIĘ (Wiedza, Umiejętności, Kompetencje społeczne):

W1

opisuje hormonalne regulatory metabolizmu
wyjaśnia ogólne zasady leczenia chorych w stanach krytycznych
rozróżnia stany niedożywienia oraz wymienia ich rodzaje i konsekwencje
charakteryzuje rodzaje otyłości i jej konsekwencje
wymienia techniki leczenia żywieniowego
określa zaburzenia wodno-elektrolitowe
określa zasady leczenia dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych

U1

ocenia stan odżywienia pacjenta
analizuje wybrane wyniki badań laboratoryjnych
wybiera sposoby żywienia
oblicza zapotrzebowanie na tłuszcze, aminokwasy i białka
ocenia zaburzenia metaboliczne u chorych, z uwzględnieniem urazów wielonarządowych, posocznicą oraz nowotworami

K1

zachowuje otwartość na potrzeby pacjenta
wykazuje odpowiedzialność za zdrowie pacjenta
ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie

 

 

FORMY I METODY DYDAKTYCZNE:

Ćwiczenia-['K1', 'U1', 'W1']-Ćwiczenia z pacjentem w oddziałach internistycznych oraz w poradniach chorób dietozależnych.

Wykład-['W1']-Informacyjny z prezentacją multimedialną

 

FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:

Wykład-(Raport)-[]-Obecność na wykładach.

Wykład-(Sprawdzian pisemny)-['K1', 'U1', 'W1']-Sprawdzian pisemny - pytania testowe zamknięte na ocenę.

 

 

Literatura:

1.  Pielęgniarstwo internistyczne, Jurkowska G., Łagoda K,  PZWL, 2021, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

2.  Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom I-II, Małgorzewicz S.,  Czelej, 2020, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

3.  Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie., Jarosza M., Rychlik E., Stoś K., Charzewskiej J i in,  Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

4.  Leczenie insuliną w praktyce: modele terapii oparte na przykładach klinicznych, Koblik T,  Via Medica, 2015, Strony: , Tom: (literatura uzupełniająca)

 

 

 

 

 

Akty prawne kierunku określające

efekty uczenia się: 309/2023  (Dietetyka),

Kod ISCED: -

Status przedmiotu:  Obligatoryjny

Grupa przedmiotów: B - przedmioty kierunkowe

Dyscyplina: Nauki medyczne

Język wykładowy: POL

Zajęcia:  

Wykład (30 h)  

Ćwiczenia (25 h)

Program:  Dietetyka - studia pierwszego stopnia - licencjackie stacjonarne

Etap: Dietetyka trzeci rok semestr szósty

Profil  kształcenia: Praktyczny

Tryb studiów:Stacjonarne

Rodzaj studiów: Pierwszego stopnia

 

 

 

 

 

Przedmioty

wprowadzające: anatomia człowieka, fizjologia człowieka kliniczny zarys chorób

 

Wymagania

wstępne: znajomość podstaw anatomii, fizjologii i chorób wewnętrznych

 

 

 

Koordynatorzy:

 

Joanna Rutkowska, joanna.rutkowska@uwm.edu.pl

 

Wojciech Matuszewski, wojciech.matuszewski@uwm.edu.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

 Szczegółowy opis przyznanej punktacji ECTS – część B

53SX-ZKCH

Żywienie krytycznie chorych

2025L

Nutrition of critically ill patients

ECTS: 4.00

 

 

Na przyznaną liczbę punktów ECTS składają się:

1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:

- udział w: Wykład

30 h

- udział w: Ćwiczenia

25 h

- konsultacje

2 h

 

Ogółem: 57 h

 

2. Samodzielna praca studenta:

Samodzielna praca studenta

18.00 h

 

Ogółem: 18.00 h

 

 

Ogółem (godziny kontaktowe + samodzielna praca studenta): 75.00 h

 

 

 

1 punkt ECTS = 25-30 h pracy przeciętnego studenta,

liczba punktów ECTS = 75.00 h :  25 h/ECTS = 4.00 ECTS

Średnio: 4.00  ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny kontaktowe z bezpośrednim udziałem nauczyciela  akademickiego

3.04 ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny realizowane w formie samodzielnej pracy studenta

0.96 ECTS