HARMONOGRAMY I TEMATYKA

Harmonogram zajęć:

https://szp.uwm.edu.pl/kierunki-studiow/plany-i-harmonogramy-zajec/kierunek-dietetyka/rok-iii/semestr-letni

 

Tematyka przedmiotu "ŻYWIENIE KRYTYCZNIE CHORYCH"

WYKŁADY (17h):

  1. Hormonalne regulatory metabolizmu
  2. Niedożywienie – definicja, rodzaje
  3. Postacie niedożywienia, konsekwencje
  4. Anorexia nerwowa jako odrębny problem medyczny 
  5. Żywienie chorych z przeszkodami w przewodzie pokarmowym – zaburzenia motoryki
  6. Żywienie chorych z przeszkodami w przewodzie pokarmowym – przeszkody mechaniczne
  7. Żywienie chorych z przeszkodami w przewodzie pokarmowym – choroby zapalne jelit
  8. Ostre choroby zapalne przewodu pokarmowego
  9. Otyłość olbrzymia – patogeneza, leczenie żywieniowe, leczenie bariatryczne 
  10. Leczenie żywieniowe po operacjach bariatrycznych
  11. Leczenie dietetyczne chorych na zawał serca i po zabiegach stendowania
  12. Leczenie dietetyczne chorych z udarami mózgu

ĆWICZENIA (5h) :

  1. Ocena stanu odżywienia
  2. Żywienie – skład diety
  3. Żywienie droga naturalną – rodzaje
  4. Ocena zaburzeń metabolicznych u chorych z nowotworami