SYLABUS

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

 Sylabus przedmiotu – część A

53S1P-KZC1

Kliniczny zarys chorób  (choroby wewnętrzne) cz. 1

2025L

 

ECTS: 3.00

 

 

TREŚCI MERYTORYCZNE:

 

Wykład

Pojęcie zdrowia i choroby, zapalenia i zakażenia, podstawowa terminologia medyczna. Choroby cywilizacyjne.
Choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze. Niedożywienie, otyłość – wpływ chorób na stan odżywienia.
Choroby układu wydzielania wewnętrznego, cukrzyca. Choroby przewodu pokarmowego. Choroby nerek i dróg
moczowych. Choroby zakaźne i pasożytnicze. Choroby układu krwiotwórczego. Choroby układu oddechowego, alergiczne, zaburzenia immunologiczne. Choroby nowotworowe – profilaktyka i badania przesiewowe.
Najczęstsze choroby neurologiczne.

 

Seminarium

Wywiad chorobowy. Badanie przedmiotowe. Badania diagnostyczne: laboratoryjne, mikrobiologiczne, testy czynnościowe, endoskopowe i obrazowe. Zaburzenia endokrynologiczne i metaboliczne. Choroby układu krążenia głównie z uwzględnieniem czynników ryzyka.

 

Ćwiczenia

Ogólne zasady przeprowadzania wywiadu lekarskiego oraz badania przedmiotowego. Zastosowanie badań
dodatkowych (laboratoryjnych, mikrobiologicznych, endoskopowych i obrazowych) w diagnostyce. Pojęcie:
zdrowia, choroby, zapalenia, zakażenia. Choroby układu: pokarmowego, krążenia, oddechowego, moczowego,
nerwowego. Choroby alergiczne i zaburzenia immunologiczne. Choroby zakaźne i pasożytnicze. Choroby
metaboliczne. Choroby żywieniowo-zależne. Nowotwory. Patologie wieku starszego – geriatria. Urazy. Wpływ
chorób na stan odżywienia. Wpływ niedożywienia na przebieg chorób.

 

 

 

CEL KSZTAŁCENIA:

Przekazanie wiedzy dotyczącej objawów, metod diagnostycznych i leczniczych
w chorobach wewnętrznych oraz umiejętności przeprowadzania wywiadu klinicznego z elementami
badania przedmiotowego; interpretacji wyników podstawowych badań diagnostycznych.
Treści merytoryczne: pojęcie zdrowia i choroby, zapalenia i zakażenia, podstawowa terminologia
medyczna. Choroby: cywilizacyjne, układu sercowo-naczyniowego, wydzielania wewnętrznego,
(cukrzyca), przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych, zakaźne i pasożytnicze, układu
krwiotwórczego, układu oddechowego, nowotworowe, choroby neurologiczne. Wywiad chorobowy
i badanie przedmiotowe, diagnostyczne: laboratoryjne, mikrobiologiczne, testy czynnościowe,
endoskopowe i obrazowe. Wpływ chorób na stan odżywienia. Wpływ niedożywienia na przebieg
chorób.

 

 

OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH:

 

Symbole efektów dyscyplinowych:

M/NZP_P6S_KK++, M/NZP_P6S_KO+++, M/NZP_P6S_KR++, M/NMP_P6S_UW+++++, M/NZP_P6S_UW+++++, M/NZP_P6S_UK++, M/NMP_P6S_UK++, M/NMP_P6S_UO+, M/NZP_P6S_UO+, M/NZP_P6S_UU+, M/NZP_P6S_WG+++++++++++++, M/NMP_P6S_WG+++++++++++++, M/NZP_P6S_WK ++

 

Symbole efektów kierunkowych:

KP6_KK1+, KP6_KK2+, KP6_KO1+, KP6_KO2+, KP6_KO3+, KP6_KR1+, KP6_KR2+, KP6_UW1+, KP6_UW3+, KP6_UW4+, KP6_UW5+, KP6_UW7+, KP6_UK1+, KP6_UK2+, KP6_UO2+, KP6_UU1+, KP6_WG2+, KP6_WG3+, KP6_WG4+, KP6_WG6+, KP6_WG8+, KP6_WG9+, KP6_WG10+, KP6_WG11+, KP6_WG12+, KP6_WG13+, KP6_WG14+, KP6_WG15+, KP6_WG16+, KP6_WK1+, KP6_WK3+

 

EFEKTY UCZENIA SIĘ (Wiedza, Umiejętności, Kompetencje społeczne):

W1

- podstawowe terminy z dziedziny nauk medycznych;
-  choroby żywieniowo-zależne;
- wpływ chorób na stan odżywienia człowieka oraz wpływ patologii stanu odżywienia na przebieg chorób;
- przyczyny, objawy, wyniki badań dodatkowych oraz zasady leczenia podstawowych jednostek chorobowych, szczególnie chorób cywilizacyjnych.

U1

- przeprowadzać wywiad lekarski;
- przeprowadzać badanie przedmiotowe na poziomie podstawowym (ze szczególnym uwzględnieniem badania antropometrycznego);
- oceniać stan odżywienia pacjenta; rozpoznawać podstawowe jednostki chorobowe na podstawie wywiadu, elementów badania przedmiotowego oraz wyników podstawowych badań dodatkowych;
- proponować leczenie żywieniowe.

K1

- zachowania otwartości na potrzeby pacjenta, szczególnie pacjenta ,,trudnego”;
- wykazywania odpowiedzialności za zdrowie;
- uświadamiania sobie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie.

 

 

FORMY I METODY DYDAKTYCZNE:

Wykład-['W1']-Wykład ma charakter informacyjny z prezentacją multimedialną.

Seminarium-['W1']-Informacyjno-dyskusyjny, z prezentacją multimedialną.

Ćwiczenia-['K1', 'U1', 'W1']-Ćwiczenia z pacjentem w oddziałach internistycznych oraz w poradniach chorób dietozależnych.

 

FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:

Wykład-(Raport)-['W1']-Obecność na wykładach.

Wykład-(Sprawdzian pisemny)-['K1', 'U1', 'W1', 'W1']-Zaliczenie z części seminaryjnej. Sprawdzian pisemny (test dopasowania odpowiedzi) - testowe zaliczenie na ocenę z pytaniami zamkniętymi.

Wykład-(Sprawdzian pisemny)-['K1', 'U1', 'W1', 'W1']-Zaliczenie semestralne. Sprawdzian pisemny (test dopasowania odpowiedzi) - testowe zaliczenie na ocenę z pytaniami zamkniętymi.

 

 

Literatura:

1.  Pielęgniarstwo internistyczne, Jurkowska G., Łagoda K,  PZWL, 2021, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

2.  Cukrzyca tom 1-2, Sieradzki J., Czupryniak L., Małecki M. T,  Via Medica, 2020, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

3.  Interna Szczeklika 2024/25, Gajewski P.,Jaeschke R.,  Medycyna Praktyczna, 2021, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

4.  Cukrzyca i ciąża., Cypryk K, Wender-Ożegowska E.,  Medycyna Praktyczna, 2020, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

5.  Praktyczny podręcznik dietetyki, Jarosz M,  Instytut Żywności i Żywienia, -, Strony: -, Tom:-  (literatura podstawowa)

6.  Zespół metaboliczny, Mamcarz A,  Medical Education, 2010, Strony: , Tom: (literatura uzupełniająca)

7.  Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom I-II, Małgorzewicz S,  Czelej, 2020, Strony: , Tom: (literatura uzupełniająca)

 

 

 

 

 

Akty prawne kierunku określające

efekty uczenia się: 309/2023  (Dietetyka),

Kod ISCED: -

Status przedmiotu:  Obligatoryjny

Grupa przedmiotów: A - przedmioty podstawowe

Dyscyplina: Nauki medyczne

Język wykładowy: POL

Zajęcia:  

Wykład (20 h)  

Seminarium (10 h)  

Ćwiczenia (20 h)

Program:  Dietetyka - studia pierwszego stopnia - licencjackie stacjonarne

Etap: Dietetyka drugi rok semestr czwarty

Profil  kształcenia: Praktyczny

Tryb studiów:Stacjonarne

Rodzaj studiów: Pierwszego stopnia

 

 

 

 

 

Przedmioty

wprowadzające: anatomia człowieka, fizjologia człowieka

 

Wymagania

wstępne: Znajomość podstaw anatomii i fizjologii człowieka.
pojęcie zdrowia i choroby, zapalenia i zakażenia, podstawowa terminologia
medyczna. Choroby: cywilizacyjne, układu sercowo-naczyniowego, wydzielania wewnętrznego,
(cukrzyca), przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych, zakaźne i pasożytnicze, układu
krwiotwórczego, układu oddechowego, nowotworowe, choroby neurologiczne. Wywiad chorobowy
i badanie przedmiotowe, diagnostyczne: laboratoryjne, mikrobiologiczne, testy czynnościowe,
endoskopowe i obrazowe. Wpływ chorób na stan odżywienia. Wpływ niedożywienia na przebieg
chorób.

 

 

 

Koordynatorzy:

 

Joanna Rutkowska, joanna.rutkowska@uwm.edu.pl

 

Wojciech Matuszewski, wojciech.matuszewski@uwm.edu.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

 Szczegółowy opis przyznanej punktacji ECTS – część B

53S1P-KZC1

Kliniczny zarys chorób  (choroby wewnętrzne) cz. 1

2025L

 

ECTS: 3.00

 

 

Na przyznaną liczbę punktów ECTS składają się:

1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:

- udział w: Wykład

20 h

- udział w: Seminarium

10 h

- udział w: Ćwiczenia

20 h

- konsultacje

2 h

 

Ogółem: 52 h

 

2. Samodzielna praca studenta:

Samodzielna praca studenta

23.00 h

 

Ogółem: 23.00 h

 

 

Ogółem (godziny kontaktowe + samodzielna praca studenta): 75.00 h

 

 

 

1 punkt ECTS = 25-30 h pracy przeciętnego studenta,

liczba punktów ECTS = 75.00 h :  25 h/ECTS = 3.00 ECTS

Średnio: 3.00  ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny kontaktowe z bezpośrednim udziałem nauczyciela  akademickiego

2.08 ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny realizowane w formie samodzielnej pracy studenta

0.92 ECTS