TREŚCI MERYTORYCZNE: Wykład 1. Dietoterapia w chorobach przysadki, tarczycy, nadnerczy. 2. Dietoterapia w zaburzeniach czynności gonad kobiet i mężczyzn. Seminarium ĆWICZENIA:1. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach czynności gonad kobiet i mężczyzn. Dieta kobiet i mężczyzn – czym powinna się różnić? 2. Postępowanie dietetyczne w chorobach przysadki. 3. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy - choroby autoimmunizacyjne tarczycy, nadczynność i niedoczynność tarczycy. 4. Postępowanie dietetyczne w chorobach nadnerczy - guz chromochłonny, Zespół Cushinga, pierwotny hiperaldosteronizm, pierwotna niedoczynność nadnerczy. 5. Opracowanie przykładowej diety dla pacjentów z chorobami przysadki, tarczycy i nadnerczy i z zaburzeniami gonad (kobiety i mężczyźni). CEL KSZTAŁCENIA: Przekazanie wiedzy dotyczącej podstawowych zagadnień związanych z najczęstszymi chorobami układu dokrewnego. Nabycie umiejętności przeprowadzenia wywiadu, oceniającego stan odżywiania pacjenta, interpretacji wyników oraz wdrożenie leczenia żywieniowego. Zastosowanie nabytej wiedzy w praktyce zawodowej. OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH: Symbole efektów dyscyplinowych: M/NMP_P7S_KK++, M/NZP_P7S_KO++, M/NZP_P7S_KR++, M/NMP_P7S_UW++++, M/NZP_P7S_UW++++, M/NZP_P7S_UK++, M/NMP_P7S_UO++, M/NZP_P7S_UO++, M/NZP_P7S_UU++, M/NZP_P7S_WG+++++, M/NMP_P7S_WG+++++, M/NZP_P7S_WK ++++ Symbole efektów kierunkowych: KP7_KK1+, KP7_KK2+, KP7_KO1+, KP7_KO2+, KP7_KR1+, KP7_KR2+, KP7_UW1+, KP7_UW2+, KP7_UW3+, KP7_UW4+, KP7_UK1+, KP7_UK2+, KP7_UO1+, KP7_UO2+, KP7_UU1+, KP7_UU2+, KP7_WG1+, KP7_WG2+, KP7_WG3+, KP7_WG4+, KP7_WG5+, KP7_WK1+, KP7_WK2+, KP7_WK3+, KP7_WK4+ EFEKTY UCZENIA SIĘ (Wiedza, Umiejętności, Kompetencje społeczne): W1 | w pogłębionym stopniu – wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi, stanowiące zaawansowaną wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych lub artystycznych tworzących podstawy teoretyczne, uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia oraz wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej – właściwe dla programu studiów, a w przypadku studiów o profilu praktycznym – również zastosowania praktyczne tej wiedzy w działalności zawodowej związanej z ich kierunkiem | W2 | fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów, w tym zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości | U1 | wykorzystywać posiadaną wiedzę – formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz innowacyjnie wykonywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach przez: -właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy, syntezy, twórczej interpretacji i prezentacji tych informacji, -dobór oraz stosowanie właściwych metod, narzędzi, w tym zaawansowanych technik informacyjno- komunikacyjnych, -przystosowanie istniejących lub opracowanie nowych metod i narzędzi wykorzystywać posiadaną wiedzę – formułować i rozwiązywać problemy oraz wykonywać zadania typowe dla działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów – w przypadku studiów o profilu praktycznym formułować i testować hipotezy związane z prostymi problemami wdrożeniowymi – w przypadku studiów o profilu praktycznym | U2 | komunikować się na tematy specjalistyczne ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców prowadzić debatę posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego oraz specjalistyczną terminologią | U3 | kierować pracą zespołu współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych i podejmować wiodącą rolę w zespołach | U4 | samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie i ukierunkowywać innych w tym zakresie | K1 | krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu | K2 | wypełniania zobowiązań społecznych, inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego inicjowania działań na rzecz interesu publicznego myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy | K3 | odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym: - rozwijania dorobku zawodu, - podtrzymywania etosu zawodu, - przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad |
FORMY I METODY DYDAKTYCZNE: Wykład-['K1', 'K2', 'K3', 'U1', 'U2', 'U3', 'U4', 'W1', 'W2']-Informacyjny z prezentacją multimedialną. | Seminarium-[]-Ćwiczenia praktyczne - ćwiczenia z pacjentem w klinikach (oddziałach) endokrynologii i diabetologii oraz w poradniach specjalistycznych endokrynologicznych i diabetologicznych. |
FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ: Wykład-(Test kompetencyjny)-[]-Test jednokrotnego wyboru. | Wykład-(Raport)-['K1', 'K2', 'K3', 'U1', 'U2', 'U3', 'U4', 'W1', 'W2']-Obecność na wykładach. |
Literatura: 1. Wielka Interna Endokrynologia Część 1, Zgliczyński W., Medical Tribune, 2021, Strony: , Tom: (literatura podstawowa) | 2. INTERNA SZCZEKLIKA 2024/5, Gajewski P., Jaeschke R., Medycyna Praktyczna, 2021, Strony: , Tom: (literatura podstawowa) | 3. CUKRZYCA TOM 1, Sieradzki J., Via Medica, 2019, Strony: , Tom:1 (literatura uzupełniająca) | 4. CUKRZYCA TOM 2, Sieradzki J., Via Medica, 2020, Strony: , Tom:2 (literatura uzupełniająca) | 5. Cukrzyca i ciąża, Cypryk K., Wender-Ożegowska E., Medycyna Praktyczna, 2021, Strony: , Tom: (literatura uzupełniająca) | 6. Żywienie kobiet w ciąży, Szostak-Wygierek D., Cichocka A, Lekarskie PZWL, 2018, Strony: , Tom: (literatura uzupełniająca) |
| Akty prawne kierunku określające efekty uczenia się: 150/2022 (Dietetyka), Kod ISCED: - Status przedmiotu: Obligatoryjny Grupa przedmiotów: B - przedmioty kierunkowe Dyscyplina: Nauki medyczne Język wykładowy: POL Zajęcia: Wykład (5 h) Seminarium (10 h) Program: Dietetyka - studia drugiego stopnia stacjonarne Etap: Dietetyka drugi rok semestr trzeci Profil kształcenia: Praktyczny Tryb studiów:Stacjonarne Rodzaj studiów: Drugiego stopnia |
Przedmioty wprowadzające: anatomia człowieka, fizjologia człowieka Wymagania wstępne: znajomość podstaw anatomii i fizjologii człowieka |
Koordynatorzy: Joanna Rutkowska, joanna.rutkowska@uwm.edu.pl Wojciech Matuszewski, wojciech.matuszewski@uwm.edu.pl |
|