SYLABUS

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

 Sylabus przedmiotu – część A

53S2P-DCUD

Dietoterapia w chorobach układu dokrewnego

2025Z

Dietary therapy in endocrine diseases

ECTS: 1.00

 

 

TREŚCI MERYTORYCZNE:

 

Wykład

1. Dietoterapia w chorobach przysadki, tarczycy, nadnerczy.
2. Dietoterapia w zaburzeniach czynności gonad kobiet i mężczyzn.

 

Seminarium

ĆWICZENIA:1. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach czynności gonad kobiet i mężczyzn. Dieta kobiet i mężczyzn – czym powinna się różnić?
2. Postępowanie dietetyczne w chorobach przysadki.
3. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy - choroby autoimmunizacyjne tarczycy, nadczynność i niedoczynność tarczycy.
4. Postępowanie dietetyczne w chorobach nadnerczy - guz chromochłonny, Zespół Cushinga, pierwotny hiperaldosteronizm, pierwotna niedoczynność nadnerczy.
5. Opracowanie przykładowej diety dla pacjentów z chorobami przysadki, tarczycy i nadnerczy i z zaburzeniami gonad (kobiety i mężczyźni).

 

 

 

CEL KSZTAŁCENIA:

Przekazanie wiedzy dotyczącej podstawowych zagadnień związanych z najczęstszymi chorobami układu dokrewnego. Nabycie umiejętności przeprowadzenia wywiadu, oceniającego stan odżywiania pacjenta, interpretacji wyników oraz wdrożenie leczenia żywieniowego. Zastosowanie nabytej wiedzy w praktyce zawodowej.

 

 

OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH:

 

Symbole efektów dyscyplinowych:

M/NMP_P7S_KK++, M/NZP_P7S_KO++, M/NZP_P7S_KR++, M/NMP_P7S_UW++++, M/NZP_P7S_UW++++, M/NZP_P7S_UK++, M/NMP_P7S_UO++, M/NZP_P7S_UO++, M/NZP_P7S_UU++, M/NZP_P7S_WG+++++, M/NMP_P7S_WG+++++, M/NZP_P7S_WK ++++

 

Symbole efektów kierunkowych:

KP7_KK1+, KP7_KK2+, KP7_KO1+, KP7_KO2+, KP7_KR1+, KP7_KR2+, KP7_UW1+, KP7_UW2+, KP7_UW3+, KP7_UW4+, KP7_UK1+, KP7_UK2+, KP7_UO1+, KP7_UO2+, KP7_UU1+, KP7_UU2+, KP7_WG1+, KP7_WG2+, KP7_WG3+, KP7_WG4+, KP7_WG5+, KP7_WK1+, KP7_WK2+, KP7_WK3+, KP7_WK4+

 

EFEKTY UCZENIA SIĘ (Wiedza, Umiejętności, Kompetencje społeczne):

W1

w pogłębionym stopniu – wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi, stanowiące    zaawansowaną     wiedzę     ogólną z zakresu dyscyplin naukowych lub artystycznych tworzących            podstawy           teoretyczne, uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia
oraz wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej – właściwe dla programu studiów, a w przypadku studiów o profilu praktycznym – również zastosowania praktyczne tej wiedzy w działalności zawodowej związanej z ich kierunkiem

W2

fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji
ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działalności zawodowej związanej   z   kierunkiem   studiów, w tym zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości

U1

wykorzystywać posiadaną wiedzę – formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz innowacyjnie      wykonywać       zadania w nieprzewidywalnych warunkach przez:
-właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy,     syntezy,     twórczej     interpretacji i prezentacji tych informacji,
-dobór oraz stosowanie właściwych metod, narzędzi, w tym zaawansowanych technik informacyjno- komunikacyjnych,
-przystosowanie istniejących lub opracowanie nowych metod i narzędzi

wykorzystywać posiadaną wiedzę – formułować i rozwiązywać problemy oraz wykonywać zadania typowe dla działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów – w przypadku studiów o profilu praktycznym

formułować   i    testować    hipotezy    związane z prostymi     problemami     wdrożeniowymi     – w przypadku studiów o profilu praktycznym

U2

komunikować się na tematy specjalistyczne ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców prowadzić debatę
posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego oraz specjalistyczną terminologią

U3

kierować pracą zespołu

współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych   i   podejmować    wiodącą    rolę w zespołach

U4

samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie i ukierunkowywać innych w tym zakresie

K1

krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści

uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz  zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu

K2

wypełniania       zobowiązań        społecznych, inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego

inicjowania działań na rzecz interesu publicznego

myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy

K3

odpowiedzialnego    pełnienia   ról   zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym:
- rozwijania dorobku zawodu,
- podtrzymywania etosu zawodu,
- przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad

 

 

FORMY I METODY DYDAKTYCZNE:

Wykład-['K1', 'K2', 'K3', 'U1', 'U2', 'U3', 'U4', 'W1', 'W2']-Informacyjny z prezentacją multimedialną.

Seminarium-[]-Ćwiczenia praktyczne - ćwiczenia z pacjentem w klinikach (oddziałach) endokrynologii i diabetologii oraz w poradniach specjalistycznych endokrynologicznych i diabetologicznych.

 

FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:

Wykład-(Test kompetencyjny)-[]-Test jednokrotnego wyboru.

Wykład-(Raport)-['K1', 'K2', 'K3', 'U1', 'U2', 'U3', 'U4', 'W1', 'W2']-Obecność na wykładach.

 

 

Literatura:

1.  Wielka Interna Endokrynologia Część 1, Zgliczyński W.,  Medical Tribune, 2021, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

2.  INTERNA SZCZEKLIKA 2024/5, Gajewski P., Jaeschke R.,  Medycyna Praktyczna, 2021, Strony: , Tom:  (literatura podstawowa)

3.  CUKRZYCA TOM 1, Sieradzki J.,  Via Medica, 2019, Strony: , Tom:1 (literatura uzupełniająca)

4.  CUKRZYCA TOM 2, Sieradzki J.,  Via Medica, 2020, Strony: , Tom:2 (literatura uzupełniająca)

5.  Cukrzyca i ciąża, Cypryk K., Wender-Ożegowska E.,  Medycyna Praktyczna, 2021, Strony: , Tom: (literatura uzupełniająca)

6.  Żywienie kobiet w ciąży, Szostak-Wygierek D., Cichocka A,  Lekarskie PZWL, 2018, Strony: , Tom: (literatura uzupełniająca)

 

 

 

 

 

Akty prawne kierunku określające

efekty uczenia się: 150/2022  (Dietetyka),

Kod ISCED: -

Status przedmiotu:  Obligatoryjny

Grupa przedmiotów: B - przedmioty kierunkowe

Dyscyplina: Nauki medyczne

Język wykładowy: POL

Zajęcia:  

Wykład (5 h)  

Seminarium (10 h)

Program:  Dietetyka - studia drugiego stopnia stacjonarne

Etap: Dietetyka drugi rok semestr trzeci

Profil  kształcenia: Praktyczny

Tryb studiów:Stacjonarne

Rodzaj studiów: Drugiego stopnia

 

 

 

 

 

Przedmioty

wprowadzające: anatomia człowieka, fizjologia człowieka

 

Wymagania

wstępne: znajomość podstaw anatomii i fizjologii człowieka

 

 

 

Koordynatorzy:

 

Joanna Rutkowska, joanna.rutkowska@uwm.edu.pl

 

Wojciech Matuszewski, wojciech.matuszewski@uwm.edu.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

 Szczegółowy opis przyznanej punktacji ECTS – część B

53S2P-DCUD

Dietoterapia w chorobach układu dokrewnego

2025Z

Dietary therapy in endocrine diseases

ECTS: 1.00

 

 

Na przyznaną liczbę punktów ECTS składają się:

1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:

- udział w: Wykład

5 h

- udział w: Seminarium

10 h

- konsultacje

1 h

 

Ogółem: 16 h

 

2. Samodzielna praca studenta:

Samodzielna praca studenta

9.00 h

 

Ogółem: 9.00 h

 

 

Ogółem (godziny kontaktowe + samodzielna praca studenta): 25.00 h

 

 

 

1 punkt ECTS = 25-30 h pracy przeciętnego studenta,

liczba punktów ECTS = 25.00 h :  25 h/ECTS = 1.00 ECTS

Średnio: 1.00  ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny kontaktowe z bezpośrednim udziałem nauczyciela  akademickiego

0.64 ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny realizowane w formie samodzielnej pracy studenta

0.36 ECTS