SYLABUS

 

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE

Szkoła Zdrowia Publicznego

 

Sylabus przedmiotu – część A

53S2P-DCUD

Dietoterapia w chorobach układu dokrewnego

ECTS: 1.00

 

CYKL:  2023Z

 

 

TREŚCI MERYTORYCZNE

 

SEMINARIUM

1. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach czynności gonad kobiet i mężczyzn. Dieta kobiet i mężczyzn – czym powinna się różnić?  2. Postępowanie dietetyczne w chorobach przysadki.  3. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy - choroby autoimmunizacyjne tarczycy, nadczynność i niedoczynność tarczycy.  4. Postępowanie dietetyczne w chorobach nadnerczy - guz chromochłonny, Zespół Cushinga, pierwotny hiperaldosteronizm, pierwotna niedoczynność nadnerczy. 5. Opracowanie przykładowej diety dla pacjentów z chorobami przysadki, tarczycy i nadnerczy i z zaburzeniami gonad (kobiety i mężczyźni).

 

WYKŁAD

1. Dietoterapia w chorobach przysadki , tarczycy, nadnerczy. 2. Dietoterapia w zaburzeniach czynności gonad kobiet i mężczyzn.

 

 

CEL KSZTAŁCENIA

Przekazanie wiedzy dotyczącej podstawowych zagadnień związanych z najczęstszymi chorobami układu dokrewnego. Nabycie umiejętności przeprowadzenia wywiadu, oceniającego stan odżywiania pacjenta, interpretacji wyników oraz wdrożenie leczenia żywieniowego. Zastosowanie nabytej wiedzy w praktyce zawodowej.

 

OPIS EFEKTÓW UCZENIA SIĘ PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO OPISU CHARAKTERYSTYK DRUGIEGO STOPNIA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ DLA KWALIFIKACJI NA POZIOMACH 6-8 POLSKIEJ RAMY KWALIFIKACJI W ODNIESIENIU DO DYSCYPLIN NAUKOWYCH I EFEKTÓW KIERUNKOWYCH

 

Symbole efektów dyscyplinowych:

M/NZP_P7S_UW+++, M/NMP_P7S_KK+++, M/NMP_P7S_UW+++, M/NZP_P7S_WG+++, M/NMP_P7S_WG+++, M/NZP_P7S_UK+, M/NZP_P7S_KR+++, M/NMP_P7S_UO+

Symbole efektów kierunkowych:

KP7_UW4++, KP7_UW2++, KP7_UO1+, KP7_UW1++, KP7_WG5+, KP7_WG2+++, KP7_KK1++, KP7_KR1+++, KP7_KR2++, KP7_WG4+++, KP7_WG3++, KP7_WG1+, KP7_UK1+, KP7_UW3+, KP7_KK2++

 

EFEKTY UCZENIA SIĘ:

Wiedza:

W1 –  zna podstawowe terminy z zakresu endokrynologii; wymienia i definiuje najczęstsze zaburzenia żywieniowe o podłożu endokrynnym 

W2 –  rozumie wpływ chorób o podłożu endokrynnym na stan odżywienia człowieka oraz wpływ patologii stanu odżywienia na przebieg choroby

W3 –  posiada pogłębioną wiedzę w zakresie zaleceń dietetycznych w chorobach układu dokrewnego oraz wpływu prawidłowego żywienia na przebieg chorób układu dokrewnego

W4 –  zna podstawy teoretyczne i praktyczne diagnostyki laboratoryjnej w chorobach endokrynnych

Umiejętności:

U1 –  potrafi oceniać stan odżywienia pacjenta

U2 –  potrafi rozpoznawać jednostki chorobowe na podstawie wywiadu, elementów badania przedmiotowego oraz wyników podstawowych badań dodatkowych

U3 –  potrafi opracować zalecenia dietetyczne dla pacjenta z chorobą o podłożu endokrynnym

Kompetencje społeczne:

K1 –  jest gotów do zachowania otwartości na potrzeby pacjenta, szczególnie pacjenta "trudnego"; wykazuje odpowiedzialność za jego zdrowie

K2 –  jest   gotów   do   nawiązania   i   utrzymania   głębokiego,   pełnego   szacunku kontaktu   z  pacjentem,  a  także   okazywania   zrozumienia   dla   różnic   światopoglądowych   i kulturowych;  jest gotów do kierowania się dobrem pacjenta

K3 –  jest gotów do określania priorytetów służących realizacji określonego przez siebie lub innych zadania; jest świadomy własnych ograniczeń i wie, kiedy zwrócić się do ekspertów

K4 –  ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie

 

FORMY I METODY DYDAKTYCZNE:

Seminarium(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;K4;):Ćwiczenia praktyczne - ćwiczenia z pacjentem w klinikach (oddziałach) endokrynologii i diabetologii oraz w poradniach specjalistycznych endokrynologicznych i diabetologicznych.

Wykład(W1;W2;W3;W4;U1;U2;U3;K1;K2;K3;K4;):Informacyjny z prezentacją multimedialną.

 

FORMA I WARUNKI WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ:

Seminarium (Test kompetencyjny) - Test jednokrotnego wyboru. - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K3

Wykład (Raport) - Obecność na wykładach. - W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, K1, K2, K3, K4

 

LITERATURA PODSTAWOWA:

1. Zgliczyński W., Wielka Interna Endokrynologia Część 1, Wyd. Medical Tribune, R. 2021

2. Szczeklik A., Gajewski P., INTERNA SZCZEKLIKA 2021, Wyd. Medycyna Praktyczna, R. 2021

 

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1. Sieradzki J., CUKRZYCA TOM 1, Tom 1, Wyd. Via Medica, R. 2019

2. Sieradzki J., CUKRZYCA TOM 2, Tom 2, Wyd. Via Medica, R. 2020

3. Cypryk K., Wender-Ożegowska E., Cukrzyca i ciąża, Wyd. Medycyna Praktyczna, R. 2021

4. Szostak-Wygierek D., Cichocka A, Żywienie kobiet w ciąży, Wyd. Lekarskie PZWL, R. 2018

 

 

Akty prawne określające efekty uczenia się:

150/2022

Dyscypliny: nauki o zdrowiu

Status przedmiotu: Obligatoryjny

Grupa przedmiotów:B - przedmioty kierunkowe

Kod: ISCED 0918

Kierunek studiów: Dietetyka

Zakres kształcenia:

Profil kształcenia: Praktyczny

Forma studiów: Stacjonarne

Poziom studiów: Drugiego stopnia

Rok/semestr: 2/3

 

 

Rodzaj zajęć: Seminarium, Wykład

Liczba godzin w semestrze: Seminarium: 10.00, Wykład: 5.00

Język wykładowy:polski

Przedmioty wprowadzające: anatomia człowieka, fizjologia człowieka

Wymagania wstępne:znajomość podstaw anatomii i fizjologii człowieka

 

Nazwa jednostki org. realizującej przedmiot: Katedra Chorób Wewnętrznych

Osoba odpowiedzialna za realizację

przedmiotu: prof. dr hab. n. med. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz

e-mail: elzbieta.bandurska@uwm.edu.pl

 

Uwagi dodatkowe: -

 

 

 

 

 

 

Szczegółowy opis przyznanej punktacji ECTS – część B

53S2P-DCUD

ECTS: 1.00

CYKL:  2023Z

Dietoterapia w chorobach układu dokrewnego

 

 

Na przyznaną liczbę punktów ECTS składają się:

1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim:

- udział w: Seminarium

10.0 h

- udział w: Wykład

5.0 h

- konsultacje

1.0 h

OGÓŁEM: 16.0 h

 

 

2. Samodzielna praca studenta:

Samodzielna praca studenta dotycząca przeglądu i analizy najnowszych źródeł literatury związanej z przedmiotem.

9.00 h

 

 

 

OGÓŁEM:  9.0 h

godziny kontaktowe + samodzielna praca studenta     OGÓŁEM:  25.0 h

 

 

 

1 punkt ECTS = 25-30 h pracy przeciętnego studenta,

liczba punktów ECTS= 25.0 h : 25.0 h/ECTS = 1.00  ECTS

Średnio: 1.0 ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny kontaktowe z bezpośrednim udziałem nauczyciela  akademickiego

0.64 punktów ECTS

- w tym liczba punktów ECTS za godziny realizowane w formie samodzielnej pracy studenta

0.36 punktów ECTS